Magyar vagy spanyol mobiltelefont használjunk Spanyolországban?

máj - 01 | | 2 hozzászólás. | Mennyibe kerül?

Felmerült bennem a kérdés – mivel van magyar és spanyol mobiltelefonom is – hogy melyiket használjam amikor Magyarországra telefonálok?! A magyar és a spanyol előfizetésem is a Vodafone-nál van, így gondoltam még egyszerűbben összevethetők a tarifák.

merleg mobil 300x200 Magyar vagy spanyol mobiltelefont használjunk Spanyolországban?A spanyol telefonomról magyarországra indított hívások vonalas telefonra 0,59 Euro-ba, mobiltelefonra 0,41 Euro-ba kerülnek IVA-val (az itteni ÁFA) percenként,  ehhez jön még egy kapcsolási díj, ami 0,58 Euro. Ha külön szerződést kötünk a szolgáltatóval 5 Euro/hó vagy 1,25 Euro / hét díjért (mivel rövid időre is aktiválható illetve lemondható) , akkor viszont már csak vonalas számok 0,0177 Euroért, mobilszámok pedig 0,17 Euroért hívhatók a 0,35 Euro-s kapcsolási díjon felül. Ezt azt jelenti, hogy ha külön szerződést kötünk akkor havi 1500 Ft alapdíjért (5 Euro) 156 Ft-os percdíjon hívhatunk magyar mobilt Spanyolországból a spanyol telefonszámunkról.  Ugyanazon hívás alatt a további percek már  csak 51 Ft-ba kerülnek. (szerződés nélkül kicsit drága mulatság, közel 300 Ft egy perc!) Viszont  magyar vezetékes számot már 110 Ft-ért hívhatunk az első percben, utána csak 5 Ft!

Most nézzük mi van, ha a magyar előfizetésemet akarom hazatelefonlására használni? Vodafone Passport esetén (külön aktiválni kell) : hazai percdíj + 319 Ft kapcsolási díj hívásfogadás, és híváskezdeményezés esetén is 319 Ft minden megkezdett 10 percben. Vodafone World esetén: 118,6 Ft/perc a híváskezdeményezés, 37,2 Ft/perc a hívásfogadás. SMS-küldés: 37,2 Ft/db. SMS-fogadás: ingyenes. Ez azt jelenti, hogy ha aktiválom a kedvezményes tarifát és Vodafone Word-öt használom,  akkor csak 118 Ft-ért hívhatok egy magyar mobilszámot percenként.

Miután talán már belekavarodtunk a tarifákba, milyen következtetést lehet levonni a fentiekből?

Hogy ha mondandónkat egy percben el tudjuk mondani, akkor a magyar mobilt érdemes használni, ha Spanyolországból Magyarországra akarunk telefonálni. De ha “nagydumásak” vagyunk – márpedig ritkán lehet egy percben mindent elmondani és ha havonta gyakrabban is haza akarunk telefonálni, akkor – bár az első perc a spanyol mobilról a magyar mobilra drágább innen Spanyolországból – a második perctől kezdve kevesebb mint fele áron beszélhetünk a spanyol mobilunkról. A vezetékes percenkénti 5 Ft-os díjról nem is beszélve.

Összességében tehát még telefonálni is olcsóbb külföldre a spanyol tarifákkal.

Természetesen ha van 3G vagy internetközelben vagyunk, akkor a leggazdaságosabb az internet alapú hívás okostelefonról a Viber, vagy a WhatsApp, esetleg Skype segítségével, melyekről indított hívások ingyenesek.

Számoljon utána és ossza meg véleményét, tapasztalatait.

Dr.Horváth Zsolt

2 hozzászólás to “Magyar vagy spanyol mobiltelefont használjunk Spanyolországban?”

 1. Nolasol szerint:

  Szia!
  A Yoigo képes online kapcsolat nélkül is VoIP alapon hívni a magyar vezetékes számokat, elegendő két * -gal kezdeni a hívást. 14 cent/perc…
  A mobilok hívására én a Lebara-t használom, nem behívószámos (hanem saját SIM-es) szolgáltató, vezetékes és mobil irányokban is VoIP tarifákkal…
  Ezek csak tippek, ötletek a fentiekhez… :-)

 2. istván szerint:

  kiprobálnám

Szóljon hozzá